redlinski

Przyrządzaj jedzenie na prawdziwym ogniu

Lekcja #11 |

Człowiek od zawsze ulepsza narzędzia i metody, którymi się posługuje. Postęp jest jak najbardziej konieczny i pożyteczny, ale pamiętaj, że może Cię poprowadzić na niewłaściwe tory. Tak też stało się w przypadku najnowocześniejszych metod obróbki termicznej jedzenia.

W swoich początkach ludzie przygotowując ciepłe posiłki posługiwali się ogniem. Nad nim bezpośrednio opiekali pożywienie. Dzisiaj korzystasz również z tej technologii w postaci ognisk i grilla węglowego lub drzewnego. Współcześnie wiemy również, że bezpośrednie oddziaływanie dymu na pożywienie jest niezdrowe, ponieważ zawarte w nim substancje smoliste są rakotwórcze.

Kolejnym etapem rozwoju było umieszczenie nad ogniem naczynia. Udoskonaleniem tej metody stały się piece opalane drewnem lub węglem, a dzisiaj kuchenki i piekarniki gazowe. Ten sposób obróbki ma najlepsze właściwości zdrowotne, dodaje potrawom ognia, a jednocześnie nie szkodzi potrawie.

Po odkryciu prądu człowiek znalazł sposób na wykorzystanie go również do obróbki żywności. Zbudował kuchenkę elektryczną tradycyjną, ceramiczną, indukcyjną i mikrofalową.

Najnowocześniejsze metody, czyli indukcja i mikrofale działają na zasadzie generowania pola magnetycznego, które niestety negatywnie wpływa na jedzenie. W wyniku takiego oddziaływania zmienia się diametralnie energia pożywienia, które staje się toksyczne dla Twojego organizmu. Nie daj się omamić badaniom mówiącym, że jedzenie przygotowane w ten sposób ma tą samą wartość odżywczą. Najlepszym przyrządem badawczym jest Twój organizm. Badania pokazują, że po spożyciu takiego jedzenia Twój organizm reaguje na nie jak na truciznę.

Teoretycznie najzdrowiej byłoby, abyś gotował lub piekł nad ogniem pochodzącym ze spalania drewna, ale bez dostępu dymu do potrawy. Patrząc jednak praktycznie wybierz gotowanie i pieczenie na gazie. Jeśli natomiast dostępny masz tylko prąd to używaj płyty ceramicznej i piekarnika elektrycznego. Nie doda on Twoim potrawom ognia, ale przynajmniej nie zmieni ich w toksynę.

Esencja

  1. Gotowanie i pieczenie pośrednio nad ogniem jest najzdrowsze.
  2. Nie mając dostępu do gazu wybierz płytę ceramiczną i piekarnik elektryczny.
  3. Jedzenie z mikrofalówki i płyty indukcyjnej oraz grilla, ogniska, w tym wędzone jest szkodliwe.